Size jakar nedir, desek belki tam anlatamazsınız! Daha önce kumaş için alışveriş yaptıysanız, muhtemelen farkında olmadan bir jakarlı kumaş görmüşsünüzdür. Jakarlı kumaşta desen ve renkler kumaşın yüzeyine basılmak veya boyanmak yerine dokumaya dâhil edilir. Jakar terimi, belirli bir desenin kendisini değil, desenin nasıl dokunduğunu gösterir. Bu karmaşık kumaşlar bugün sıradan görünse de, durum her zaman böyle değildi. Bu kumaşların arkasındaki geçmişi, nasıl üretildiklerini ve bir sonraki dikiş projeniz için neden onları düşünmek isteyeceğinizi keşfedin.
Tezgâh ve Ötesi
Jakarlı kumaşları daha iyi anlamak için önce tüm dokuma kumaşların nasıl oluşturulduğuna değinelim. Dokuma bir kumaşa yakından bakarsanız, taramalı iplikler göreceksiniz. Kumaşın altından geçen uzunlamasına ipliklere çözgü denir ve kumaşın genişliği boyunca uzanan yanal iplikler, meslekten olmayanların terimleriyle “atkı” veya “dolgu” olarak adlandırılır. Bir dokuma tezgâhı, bir kumaş oluşturmak için bu iplikleri verimli bir şekilde bir araya getiren bir cihazdır. Tezgâhlar, atkı iplikleri içlerinden dokunurken çözgü ipliklerini yerinde tutar. Kumaş dünyasında, üretim üzerinde dokuma tezgâhından daha büyük etkisi olan birkaç icat vardır ve Jakarlı dokuma tezgâhı da bir istisna değildir.
Jakar Neden Önemlidir?
Basitçe söylemek gerekirse, jakar, bir Jakarlı dokuma tezgâhı kullanılarak oluşturulan özel dokunmuş bir kumaştır ve bunları oluşturmak için pamuk, polyester, ipek ve akrilik gibi çeşitli malzemeler dokunabilir. Bu kumaşların bazıları Matelassé veya brokar gibi yükseltilmiş bir desene bile sahiptir. Çiçek ve damaskeden puantiye ve ekoseye kadar büyük desen çeşitliliğine sahiptirler, sizinle rezonansa giren bir jakar deseni bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Jakarlı lastik deseni kumaşa dokunduğu için, her bir iplik çözelti ile boyanabilir ve topikal olarak boyanmış ipliklerden daha fazla solmaya karşı direnç sağlar.
Bunun aksine, kumaşın yüzeyine damgalanan veya basılan desenler, uzun süreli kullanımın aşınması ve gerilmesi nedeniyle solma, desen gerilmesi veya tamamen sürtünmeye eğilimlidir. Kumaş alışverişi yaparken, her jakar açıkça bu şekilde etiketlenmemiş olsa da, genellikle ürün açıklamasında desenin basıldığına dair bazı işaretler bulabilirsiniz. Yakından bakarsanız, jakar deseni kumaş dokumasının bir parçasıdır, bu nedenle günlük yıpranma ve yıpranmaya rağmen değişmez, kalıcıdır! Hatta bazı jakarlar, basılı bir desene kıyasla daha fazla çok yönlülük vaat ederek geri dönüşümlüdür.
There are no comments